Default blog banner

Hatékony módszerek a fiatal munkatársak motiválásához

Különböző szakmai portálokon gyakran jelennek meg írások arról, hogy mennyire nehéz a mai fiatal generációval együtt dolgozni. Ezekben a cikkekben rendszerint hiányolják a húszas éveik elején járó dolgozóknál a felelősségvállalást, a fejlett kommunikációs készségeket és a problémamegoldást.

Szerintük a frissen diplomázott munkatársak nem mutatnak hajlandóságot a társas kapcsolatok kialakítására, és csakis a magas kezdő fizetés érdekli őket.

A tisztább rálátás végett érdemes a kérdést másféle szemszögből is megvizsgálni. Könnyen lehet ugyanis, hogy számos fiatal szívesen kötelezné el magát egy munkahely mellett, csak éppenséggel sehol sem viseltetnek feléjük kellő megértéssel.

Pedig nagyon is fontos lenne, hogy a munkaerőpiacon a kereslet és kínálat egymásra találjon. Ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogy egy munkáltató mit tehet a tehetséges ifjabb generáció megtartásáért.

Az nem megoldás, hogy lemondunk róluk

Egy hosszútávban gondolkodó, tudatos munkáltató nem intézheti el a fent vázolt problémát egy vállrándítással. A fiatalabb generáció tagjai jelentik ugyanis számunkra a jövőt. Hogyha bizalmat szavazunk nekik, invesztálunk a fejlődésükbe és motiválni tudjuk őket, akkor személyükben valódi kincsekre lelhetünk.

Ezért meg kell vizsgálnunk, hogy miként tudunk a számukra is vonzó alternatívát kínálni. Azt pedig véletlenül se gondoljuk, hogy ez csakis a magas fizetésben merülhet ki.

A stabilabb bérszint, valamint a hozzá kapcsolódó juttatások ugyanis kevésnek fognak bizonyulni a boldogsághoz. Egy fiatal munkavállalóknak emellett arra is szüksége lesz, hogy rendszeresen hallgassuk meg, illetve beszélgessünk vele a problémáiról és az ambícióiról.

Sokat segíthet az is, ha közösen célokat tűzünk ki. Egyúttal célszerű őt minél nagyobb kihívások elé állítva gondoskodni az ifjú tehetség folyamatos fejlődéséről.

Mindenki szeretne a csapat szerves részévé válni

Kevés dolog jár együtt nagyobb stresszel, mint teljesen ismeretlenül csatlakozni egy összeszokott, évek óta együtt dolgozó társasághoz. Pláne akkor igazán nehéz a helyzet, amikor a munkatársak között messze mi vagyunk a legfiatalabbak.

Márpedig vállalati környezetben a siker nagyban függ a csapat összhangjától. A nagy generációs különbségek időnként vezethetnek kisebb nézetbéli különbségekhez és konfliktusokhoz, amit a vezetőknek folyamatosan figyelniük és kezelniük kell.

Fontos, hogy bátorítsuk a csapaton belüli eszmecserét és gondoskodjunk róla, hogy a fiatalabb munkatárs ötleteit vagy javaslatait is meghallgassák a többiek. Amennyiben lesz lehetősége néhány ötletet keresztülvinni, azzal az elkötelezettsége is erősödni fog.

Vezetőként érdemes tehát a kezdeti szakaszban folyamatosan figyelemmel követni a fiatal munkatárs beilleszkedésének folyamatát. Hetente egyszer érdeklődhetünk nála, hogy miként érzi magát. Ha ő is tapasztalni fogja a bizalmat, az nyugtatóként hat rá, és napról napra fog egyre inkább a csapat szerves részévé válni.

Bevált módszerek a fiatal munkatársak motiválására

A legtöbb frissdiplomásban olthatatlan vágy ég a folyamatos tanulás és fejlődés iránt. Éppen ezért célszerű olyan környezetet teremteni a számukra, ahol a szakmai továbbképzés kapcsán minden szükséges feltétel adott.

Időnként érdemes leülni és átbeszélni a közösen elérhető célokat, és együtt megtervezni az odáig vezető utat. Ez a fajta karriertervezés extra motivációs lökettel ér majd fel.

Persze nemcsak a szakmai dolgok segítségével növelhető az elkötelezettség. Időnként nagyon is jó ötlet szervezni egy munkahelyen kívüli közös eseményt az egész csapat számára.

Egy csapatépítő tréning, vagy akár egy közös vacsora is kiváló alkalmat teremtet arra a fiatal munkavállalónak, hogy a megszokott irodai környezeten kívül egy kicsit másfajta oldalukról is megismerje a kollégákat.


 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM