Default blog banner

Így növeld a dolgozói tréningek hatékonyságát

A különféle dolgozói tréningek hatékonyságának mérése, illetve javítása sok vállalkozás számára jelent megoldandó feladatot. Gyakori probléma, hogy a továbbképzésekre fordított idő, energia és pénz azért nem hoz megtérülést, mert az új ismereteket a munkatársak nem alkalmazzák a gyakorlatban.

Ha a dolgozói tréning nem hatékony, az többszörös veszteséget jelent

Hogyha jobban belegondolunk, a gyakorlatban nem hasznosuló vállalati tréningek többszörös veszteséget okoznak a vállalkozásunk számára. Egyrészt a részvételi díjat, valamint a cateringet céges költségvetésből finanszírozzuk. Másrészt a képzésen helyet foglaló munkatársak bizonyos időre ki is esnek a napi munkából, vagyis a termelésből.

Továbbá, ha vállalatnál dolgozók nem fejlődnek, akkor hosszabb távon nem várható előrelépés a cégen belüli folyamatok, valamint az eredményesség tekintetében sem. Ennek hatására rövidebb távon stagnálás, hosszabb távon pedig hanyatlás prognosztizálható.

Ez értelemszerűen senkinek sem áll érdekében. Ha már időt, energiát és pénzt fektetünk a dolgozóink szakmai képzésébe, akkor célszerű megtenni mindent az elvégzett tréning hatékonyságának növelése érdekében.

Legyenek tiszták az elvárások

Nagyban tudjuk növelni egy-egy továbbképzés alkalmával a résztvevő munkatársak aktivitását azáltal, ha előzetesen tisztán kommunikáljuk feléjük az elvásásainkat. Vázoljuk fel előttük, hogy miért pont őket szeretnénk küldeni, mit várunk tőlük és miért lesz hasznos a számukra a részvétel.

Az értékesítőknek például világossá tehetjük, hogy a sales tréningen tanultak hasznosításával akár már rövidebb távon képesek lesznek jobb eladási eredményeket elérni, ezáltal pedig a jutalék is tetszetősebb lesz a hónap végén.

Hasonlóan járhatunk el akkor, amikor a középvezetőinket delegáljuk különféle vezetőknek szánt tréningekre. Vázoljuk fel előttük, hogy ha megtanulják a munkatársak sikeres motiválásának, illetve a saját munkaidejüknek a hatékony beosztását, az komoly mértékben megkönnyíti az ő munkájukat is.

Az elvárások, illetve az előnyök előzetes tisztázása által tehát jelentősen növelhető a vállalati képzések hatékonysága.

Prezentáció a tréningen elhangzottakról

Egészen más dolog passzívan végighallgatni egy előadást és elraktározni magunkban a legfontosabb mondanivalót, mint továbbadni mindezt egy prezentáció formájában. Ennek megfelelően célszerű megkérnünk a képzésen résztvevő munkatársakat, hogy a közvetlen kollégáknak számoljanak be arról, mit is tanultak pontosan.

Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy már a képzés ideje alatt is sokkal nagyobb figyelmet fordítsanak az előadások felé. Továbbá a tanultakról való prezentáció arra fogja sarkallni őket, hogy legalább még egyszer rendszerezzék magukban a megszerzett tudást.
Ennek köszönhetően még inkább rögzülni fog bennük az elsajátított ismeret.

Készítsünk közösen akciótervet

A különböző vállalati tréningek után kiküldött felmérések elszomorító adatokat mutatnak arról, hogy a képzésen hallottak gyakorlatba való átültetése milyen kis arányban történik meg. A legtöbb résztvevő, még ha hasznosnak is találja az új ismereteket, egyszerűen elfelejti hasznosítani azt a mindennapi munka során.

Így hiába is várnánk, hogy a megvásárolt képzés visszahozza az árát. Vezetőként a mi felelősségünk is, hogy proaktív módon megoldást találjunk erre a problémára.

Remekül fog például működni, hogyha a tréning elvégzését követően leülünk az adott munkatársunkkal, és közösen akciótervet készítünk a tanult ismeretek gyakorlatban való hasznosításáról. Hallgassuk meg először az ő álláspontját, majd pedig szükség esetén egészítsük ki azt a mi meglátásainkkal is.

Tűzzünk ki együtt kisebb célokat, illetve egy dátumot a következő megbeszélés idejét illetően. Az újabb alkalmon beszéljük át az elért eredményeket és vizsgáljuk meg, mit érdemes tennünk a fejlődés további elősegítése érdekében.

Hogyan lehet értesülni az újabb képzéseinkről?

Joggal merül fel a kérdés, hogy mit, érdemes tennie, ha nem szeretne lemaradni egy-egy érdekes tréningünkről vagy újonnan induló képzésünkről.

Az első tanácsunk az, hogy nyomjon a követés gombra a Facebook oldalunkon. Ezen a platformon ugyanis rendszeresen kommunikálunk, illetve a közelgő eseményeinkre is felhívjuk a figyelmet. Így garantáltan első kézből  értesül minden aktualitásról.

Ha pedig nem jut mindig idő a Facebook hírfolyamát böngészni, akkor ezen a felületen e-mailes értesítést is kérhet az aktuális tréningjeinkről. Ezzel tehát duplán bebiztosíthatja magát.

honlapunkon is körülnézhet.


 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM