Default blog banner

Hiába tud beszélni, kommunikáció hiányában elmarad a siker

Elsősorban az, hogy nem sajnálják az időt és az energiát a tanulásra és a fejlesztésekre. És ennek köszönhető, hogy a konkurencia csak másolja őket. De a piacvezető szerepet nem (csak) megszerezni kihívás. Legalább ennyire nehéz megtartani, hiszen a lelkes utánpótlás folyamatosan jön.

Gondoljon az olyan brandóriásokra, mint a Procter&Gamble, a Mercedes vagy a Google – mindegyiküknél prioritást élvez a tanulás és a fejlesztés.

Talán felmerül Önben, hogy ehhez jelentős anyagi háttér áll rendelkezésükre, ami sok hazai kkv-ról vagy önkormányzatról nem mondható el. De valljuk be őszintén, kifogást találni könnyű, az előrejutáshoz azonban megoldásra van szükség.

Kommunikálnia mindenkinek tudnia kell

A szigorú keretek közé szorított büdzsében egy jó dolog biztosan van: megtanít priorizálni. Mert legyen szó fejlesztésekről, beruházásokról vagy képzésekről, a szűkös helyzetben fel kell állítani egy fontossági sorrendet. Ha egy szervezet egyszerre egyet tud lépni, akkor érdemes az alapokkal kezdenie. Persze ilyenkor jön a következő, teljesen jogos kérdés: mi számít alapnak?

Ide soroljuk azokat a kompetenciákat, amelyekre nemcsak egy vezetőnek, hanem minden kollégának szüksége van a hatékony munkavégzéshez. Tipikusan ilyen a kommunikáció és a konfliktuskezelés.

Gondoljon csak bele, mennyivel könnyebb lenne az élete, ha a környezetében élők érthetően – még csak nem is tökéletesen – fejeznék ki magukat és aktívan hallgatnának, tehát figyelnének a másik mondandójára anélkül, hogy a szavába vágnának vagy elkalandoznának.

Egy ilyen világban lényegesen kevesebb lenne a semmibe tartó veszekedés.

Főleg akkor, ha ez kiegészül a tudatos konfliktuskezeléssel. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan abba a hibába esnek, hogy a konfliktust ördögtől valónak bélyegzik. Pedig egyáltalán nem az, épp ellenkezőleg: ösztönzi a fejlődést, segít előrelépni és megoldást találni.

Persze csak akkor, ha ezeket a helyzeteket nemcsak Ön, hanem a környezetében élők is tudják kezelni – e nélkül ugyanis a sértődésbe torkolló, destruktív viták lesznek általánosak. Nem állítjuk, hogy ezeket az ismereteket könnyen el lehet sajátítani.

De a kommunikációs és konfliktuskezelési technikákat megéri megtanulni és gyakorolni, mert így egy kiegyensúlyozott környezetet teremthet maga körül. Erre pedig nemcsak egy cégvezető vágyik, hanem mindenki, aki nap mint nap emberekkel dolgozik.

Az ékesszólás tanulható

És azon gondolkodott, hogy korunk – vagy éppen az ókor – híres szószólói megtanulták, hogyan kell kiállni mások elé vagy egyszerűen a szükséges kompetenciákkal születtek?

Nos, van, akiben megvolt a tehetség, de ez önmagában kevés. A retorika kiemelkedő alakjai is jelentős időt fordítottak a beszédtechnika fejlesztésére. Ennek jelentőségét óriási hiba lenne lebecsülni, mert az üzleti sikerek 80%-a a kommunikációs készségektől függ.

Ezzel tisztában volt többek között korunk egyik gyakran emlegetett legendája, Steve Jobs is, akiről szinte mindenkinek az jut eszébe, hogy magabiztosan állt ki a tömeg elé és a mondanivalójával lebilincselte az előadásán résztvevőket. Pedig fiatalkorában ez egyáltalán nem így volt: szégyenlősen, botladozó nyelvvel állt ki alig néhány ember elé.

Az, hogy legenda lett, annak köszönhető, hogy tudta, hogyan játsszon a hangerejével, a hanghordozásával, hogyan gesztikuláljon, milyen legyen a testtartása, a hangmimikája. Vagyis elszántsággal és tanulással bárki lehet Steve Jobs vagy éppen Arisztotelész.

 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM