Default blog banner

Telefonfélelemmel küzd, de ezen keresztül értékesít?

Félelmet érez akkor, amikor telefonon keresztül kell tárgyalnia, vagy értékesítenie? Ne aggódjon, mert ezzel a nehézséggel egyáltalán nincs egyedül! Meglehetősen sokan feszengenek ugyanis a telefonon keresztül történő sales jellegű tevékenységek kapcsán.

Hogy ennek az oka egy rossz emlék, egy korábbi elutasítás vagy korlátozó hiedelem, talán nem is annyira lényeges szempont. A legfontosabb ugyanis az, hogy a telefonos értékesítéssel kapcsolatos félelem némi tudatossággal és gyakorlással Önnél is feloldható.

Ebben a bejegyzésben a telefonbeszélgetésektől való félelem leküzdésével kapcsolatban szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni.

Amikor csak a hideghívások indítása idéz elő szorongást

Az értékesítők jelentős részét akár több ezer lefolytatott telefonbeszélgetés után is képes félelemmel eltölteni egy hideghívás indítása. Talán Önnel is előfordult már, hogy tartott a másik fél reakciójától, illetve az adott időpont alkalmatlanságától.

A siker kulcsa pedig az Ön kezében van. Nem más, mint a nyugodt hanghordozás, a tiszta és érthető fogalmazás, valamint a kellő önbizalom. Ne feledje, hogy első körben a potenciális ügyfél figyelmét kell elnyernie, csakis ezt követően térhet rá az igények felmérésére, majd pedig a sikeres  zárásra.

Legyen meg a fejében egy rövid bemutatkozás, illetve egy frappáns válasz a „milyen ügyben telefonál” kérdésre is. Emelje ki, hogy a másik fél számára milyen előnyök származhatnak a beszélgetésből.

Ne féljen az elutasítástól

A kevesebb tapasztalattal rendelkezők körében gyakorta figyelhető meg a túlzott félelem az elutasítástól. Pedig egy nemleges válasz még nem jelenti automatikusan a világ végét, és nem lesz tőle kapásból rossz értékesítő.

Ha nemet mondanak az ajánlatára, akkor először is tudja meg az elutasítás pontos okát. Szerelje le az egyszerű kifogásokat, és kérdésekkel jusson el a tényleges okokhoz. Ha tud bármit tenni az ügy érdekében, akkor próbálja meg kezelni az ellenvetést.

Hogyha nincs megoldás, akkor pedig lépjen tovább a következő potenciális ügyfélre.

Amikor a meglévő ügyfelek hívása is félelmet vált ki

Amennyiben egy meglévő ügyfél felkeresése vált ki Önben szorongást, akkor a hívás indítása előtt érdemes pozitívabb mederbe terelni a gondolatait. Elvégre egy már meglévő klienst fog felhívni, aki egyértelműen érdekelt a birtokában lévő információ kapcsán.

A telefonhívás tehát hasznos lesz a számára. Először mondja el, hogy melyik általa használt termék vagy szolgáltatás kapcsán történik a hívás és kérdezzen rá, hogy van-e most pár szabad perce. Igenlő válasz esetén máris meg lehet nyugodni picit, mert sínen vannak a dolgok. Mondja el tehát tisztán és érthetően a hívás célját.

Hogyha az ismeretlen számról érkező telefonhívások is feszengéssel járnak

Ebben az esetben a legfontosabb dolog tudatosítani, hogy az éppen csengő telefon nem jelent közvetlen veszélyt. A vonal másik végén lévő személy ugyanis kizárólag a hangját hallja. Megvan tehát az a helyzeti előny, hogy a reakcióinkat nem látja, és fizikailag is távol van.

A készüléket felvéve érdemes a hívó kilétére és a hívás apropójára rákérdezni. Csakis akkor folytassa tovább a beszélgetést, hogyha az tényleg hasznos. Alkalmatlan időpontban kérjen inkább visszahívást.

További hatékony módszerek a telefonfélelem feloldására

A telefonos értékesítéssel, illetve tárgyalással kapcsolatos félelmek hatékony feloldása kapcsán kiváló módszert jelentenek a tematikusan összeállított tréningek. Ezeken az alkalmakon gyakorlatorientált módon nyílik lehetőség a feszengést és szorongást kiváltó okok azonosítására és egyúttal semlegesítésére is.

A tréningre látogatás előtt, az is hasznos tipp lehet, hogyha megpróbál mosolyogni telefonálás közben. Ettől egyrészt a kedélyállapota is javulni fog, másrészt a hangszíne is kedvesebb lesz.

Értékesítőként érdemes kipróbálnia a headset segítségével történő telefonálást is. Ezzel szabadon maradnak a kezek, kényelmesebb testtartást lehet felvenni, és a jegyzetelés is könnyebben megoldható.

Zárszóként, kitérnénk arra is, hogy hívás előtt legyen kéznél minden, amire szükség lehet. Nem szégyen előre megírni egy szkriptet sem, ezzel csak javítható maga a felkészültség. Minden szükséges információ előre rögzítése plusz segítséget jelenthet.

 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM