Default blog banner

Térkép a közösségi média felületek útvesztőjéhez

Az eredményes online értékesítéshez a potenciális vásárlókat azokon a helyeken érdemes megszólítanunk, ahol ők jó eséllyel tartózkodnak. A közösségi média felületeknél keresve sem nagyon találhatnánk alkalmasabbat erre a célra.

Ebben a cikkben segítünk a célcsoportnak megfelelő platformot kiválasztani. Emellett külön kitérünk arra is, hogy melyik közösségi felületen milyen jellegű tartalmak működnek a leginkább.

Facebook – a kék óriás

Az elmúlt évek során véghezvitt algoritmus változás következményeként a Facebookon az organikus, vagyis nem fizetett bejegyzések elérése meglehetősen korlátozott.

Ettől még egyáltalán nem szabad temetni a felületet, mert a potenciális vevők jelentős hányada a mai napig hatékonyan érhető el rajta keresztül, akiket hatékonyan célozhatunk meg a posztjainkkal.

A Facebookon közzétett tartalmaknál a legfontosabb, hogy aktivitást váltsanak ki a felhasználó részéről.

Remekül működő megoldásnak számít, ha a célpiacunk számára releváns szakmai csoportot hozunk létre. Ebben a formátumban szintén magas elérésre számíthatunk a bejegyzéseinknél, így folyamatosan minőségi tartalmat szolgáltatva valódi rajongótábort építhetünk a vállalkozásunk köré.

Instagram – ahol a felhasználók mindent rózsaszínben látnak

A Facebookon tapasztalt erőteljes változások hatására a felhasználók jelentős része az Instagramra menekült. Ennek megfelelően mára már nemcsak a legfiatalabbak elérése alkalmas, hanem a harmincas, illetve a negyvenes korosztály tagjaira is hatékonyan tudunk célozni.

Mivel a cégek jelentős része még mindig nincs jelen ezen a platformon, ezért kiváló lehetőséget kínál arra, hogy arcot adjon a cégünknek, és a közönséget úgymond bevezessük a színfalak mögé.

Instagramon leginkább a rövidebb, úgynevezett mikro tartalmak működnek leginkább. Példának okáért egy vagy több fotó, hozzá egy pár perc alatt végig olvasható tanítással, vagy éppen leírással.

Szintén remekül működnek a rövidebb terjedelmű videós tartalmak is. A minőségi követőtábor felépítéséhez pedig tudatosságra, rendszerességre, illetve következetességre van szükség.

Youtube – a videós tartalmak alfája és omegája

A videós formátum rendkívül népszerűnek számít manapság, ezért iparágtól függetlenül kiváló lehetőséget kínál a vásárlók eléréséhez. A Youtube pedig egész bátran nevezhető a videós tartalmak alfájának és omegájának.

A gyakran ismételt vásárlói kérdések, a célpiacunkat érintő problémák, illetve az őket foglalkoztató célok egyaránt megfelelő témát szolgáltatnak egy-egy animációs, vagy élő szereplős videóhoz.

Az átlag felhasználó ma már előbb néz meg egy Youtube videót az őt foglalkoztató témáról, minthogy beírja azt a Google keresőjébe. Márka- és bizalomépítésre nagyszerű eszköznek számít.

LinkedIn

A LinkedIn egyfajta üzleti jellegű közösségi média felületként működik. Fejvadászok, üzletemberek, illetve vállalati dolgozók használják nap, mint nap, így az itt publikált tartalmakat is az ő igényeikhez érdemes szabni.

Leginkább a szöveges formátum működik a LinkedIn-en. Így a minőségi szakmai jellegű blog bejegyzések írására érdemes fókuszálnunk akkor, ha ezen a platformon szeretnénk megszólítani a célközönségünket.

Snapchat

A Snapchat akkor lehet a számunka potenciális nyereséggel kecsegtető felület, ha a célközönségünk jelentős része a fiatalabb generációhoz tartozik. Persze a fiatalok kapcsán érdemes hosszabb távban gondolkodnunk.

A mai 18–20 éves korosztály ugyanis néhány év múlva friss diplomásként érkezik majd a munkaerőpiacra. Hogyha ekkorra már jól ismerik a nevünket, a termékünket vagy a szolgáltatásunkat, akkor sokkal könnyebben válnak ők, vagy a munkaadóik az elégedett vásárlóinkká.

Azért is érdemes foglalkoznunk ezzel a platformmal, mivel a vállalkozások jelentős része kizárólag a Facebookra és az Instagramra fókuszál, így egyszerűen kevesebb versenytárssal kell megküzdenünk a figyelemért.

Jellemzően a Snapchaten is a mikro tartalmakkal lehetünk eredményesek. Egy-egy minőségi fotó, esetleg rövidebb terjedelmű videó rendszeres megosztásával szépen növekedhet a követőink bázisa.

TikTok

A korábban Musical.ly névre hallgató felület szintén a fiatal generáció kedvencének számít. A lényege egészen egyszerű, hiszen bárki 15 másodperces videókat tud készíteni arról, ahogyan egy adott zenére tátog, vagy éppen táncol.
Vállalkozóként létrehozhatunk saját csatornát a TikTok-on, ahol rendszeres és releváns tartalmakkal szórakoztathatjuk a közönséget. A másik járható út az influencerek bevonása, akikkel együttműködve még hatékonyabban irányíthatunk forgalmat a saját online felületeinkre.

 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM