Default blog banner

A motiváló munkahely 3 hatékony fegyvere

Vajon letudható a motiváló munkahely megteremtése, valamint a magas szintű dolgozói elégedettség elérése pusztán azzal, ha magas fizetést biztosítunk a munkavállalóinknak?

Egybehangzó kutatási eredmények szerint a pénz önmagában még nem elég a boldogsághoz. Ideig –óráig tetten érhető a magasabb fizetés, valamint a hozzá kapcsolódó vonzó juttatások ösztönző ereje, azonban távolabbra tekintve ennél jóval többre lesz szükség a lojalitás fenntartásához.

Bejegyzésünkben feltárjuk azt a három tényezőt, amelyek segítségével hosszabb távon is elkötelezett, lojális munkatársakat tudhatunk magunk mellett.

Nagyon is számít, hogy milyen környezetben zajlik a mindennapi munkavégzés

A munkavállalói elégedettséget meghatározó szempontok egyike a fizikai környezet. A dolgozók motivációja szempontjából ugyanis egyáltalán nem elhanyagolható az iroda elhelyezkedése, megközelítése, illetve berendezése sem.

Olyan helyre szeretnek bejárni nap, mint nap, ahová autóval, illetve tömegközlekedéssel is viszonylag rövid idő alatt képesek eljutni. Senki sem szereti ugyanis a hosszas ingázást, ami rengeteg időt és energiát emészt fel.

Talán ennél is fontosabb a munkahely kialakítása, illetve felszereltsége. Egy modern, a kényelmes tartást biztosító ergonomikus székekkel, illetve a hatékony munkavégzést elősegítő korszerű gépekkel ellátott környezetbe lépve sokkal inkább érez motivációt minden munkatárs a fejlődésre, illetve a feladatok precíz elvégzésére.

Természetesen számos egyéb plusz lehetőség is kínálkozik még inkább otthonossá varázsolni az irodát. Különféle startup cégeknél gyakran látni csocsó asztalt, kényelmes babzsákokat, kötetlen munkaállomásokat és persze kávé, illetve energiaital automatákat is.

Persze minden egyes megoldás bevezetése során elsődleges szempont, hogy hosszú távon az eredményes működést segítse elő. Ebből semmi esetre sem szabad engedni.

Ennél a pontnál fontos még megemlítenünk a heti egyszeri „home office” lehetőségét, amely egyre több cégnél válik be a dolgozói elégedettség növelését illetően.

Jó társaságban valósággal repül az idő

Hiába a magas fizetés, illetve a csúcsmodern iroda, ha a cégen belüli hangulat a legkevésbé sem pozitív. Hogyha elégedett és motivált munkatársakat szeretnénk, akkor feltétlenül törekednünk kell a megfelelő csapatszellem kialakítására.

Ez a feladat pedig felülről végezve lehet sikeres. Vezetőként a mi felelősségünk ugyanis már a kiválasztás során odafigyelni arra, hogy a leendő csapattag személyisége kellőképpen passzoljon a többiek habitusához.

A hétköznapok során, amikor csak lehetőségünk van rá, váltsunk néhány szót a munkatársakkal. Ezzel is erősíthetjük azt a tendenciát, hogy a csapattagok rendszeresen kommunikáljanak egymással. Bíztassuk a csoportvezetőket is arra, hogy ők is aktívan járuljanak hozzá a jó csapatszellem megteremtéséhez.

Ha bármilyen oknál fogva nagyobb konfliktust észlelünk, akkor lehetőség szerint lépjünk közbe, és tegyük meg a tőlünk telhetőt a nézeteltérés tisztázásáért. Továbbá időnként szervezzünk irodán kívüli közös csapatépítő programokat is, mert új környezetben egészen más oldalukról ismerhetik meg egymást a csapattagok.

Teremtsünk lehetőséget a fejlődésre, illetve az előrelépésre

Ne feledkezzünk meg róla, hogy bizonyos idő eltelte után a legjobban szeretett munka is unalmassá válhat. Továbbá a legtöbb emberben ott van a motiváció a fejlődésre, az előrelépésre.

Szakítsunk időt és energiát arra, hogy bizonyos időközönként minden egyes munkatárssal folytassunk négyszemközti beszélgetést. Érdeklődjünk a céljaikról, a számukra fontos szakmai kihívásokról, tréningekről és pozíciókról.

Felelős vezetőként hallgassuk meg a kívánalmaikat és vizsgáljuk meg annak a lehetőségét, hogy miként tudjuk megadni a lehetőséget nekik. Egy gyors tempóban fejlődő, és egyre magasabb szintű munkára képes munkatárs több szempontból is a hasznunkra válhat.

Egyrészt plusz motivációt nyerhet az előtte felvázolt karrierívet látva, ami magasabb teljesítményben nyilvánulhat meg. Ha pedig egy idő után kinövi a csapatot és feljebb lép, akkor pedig mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy nálunk klassz dolgozni, mert innét felfelé vezet az út.

 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM