Default blog banner

A legsikeresebb magyar vezetők titkai


Sikeres vezetők önéletrajzát, módszereit és titkait tanulmányozni hasznos elfoglaltság. Ha csak egy kicsit is meg tudunk érteni a gondolkodásmódjukból, és egyetlen tőlük származó tanácsot be tudunk építeni a mindennapjainkba, máris nagyot léphetünk előre.

Ebben a bejegyzésben a legsikeresebb magyar vezetők közül választottunk ki néhányat, hogy az eredményeik mögött meghúzódó alapelvekre, illetve titkokra felhívjuk a figyelmet.

Klapka György, akinek a neve fogalom lett a magyar vállalkozók körében

Klapka György sajnos már nincs közöttünk, az általa hátrahagyott vezetési, illetve vállalkozói tanácsok mindazonáltal örök érvényűek. Kitűnő érzéke volt ugyanis a vezetéshez, valamint az üzleti lehetőségek meglátásához.

Innovatív és előremutató gondolkodásával és valódi tanítással felérő szavaival sokakat inspirált a fejlődésre.
Egyik legfontosabb tanácsa szerint sosem szabad abbahagynunk a tanulást. Az életben ugyanis bármit el lehet veszíteni, de a megszerzett tudás örökre velünk marad. Folyamatosan új ismereteket szerezve megfelelő alapot termethetünk ahhoz, hogy a legnehezebb helyzetekben is talpra tudjunk állni.

A sorozatvállalkozó életéből tökéletes példa a folyamatos tanulásra, hogy 60 éves kora után kezdett dió termesztésébe, mégpedig nagytételben. Ebben a korban sokan már visszavonulnak mindennemű elfoglaltsághoz, ő viszont időt, pénzt és energiát nem sajnálva tovább képezte magát egy számára addig ismeretlen területen, amelyet aztán sikerre vitt.

Kemény Dénes, akinek a magyar férfi vízilabda válogatott fényes sikereit köszönhetjük

Szövetségi kapitányként a 2000-es, valamint a 2008-as esztendő között három darab olimpiai bajnoki cím is fűződik a nevéhez. Ugyanakkor közreműködésével elért sport sikerek mellett az általa megfogalmazott vezetői elvek is feltétlenül ki kell emelni.

Az elvekről egyébként Kemény Üzenetek címmel könyv is kiadásra került Endrei Judit jóvoltából, egyfajta összefoglalásaként a nem hétköznapi eredmények hátterében meghúzódó határozott filozófiának.

Kemény Dénes szerint a vezető feladata felvázolni azt a jövőképet, amely tettekre és kemény munkára fogja sarkallni a vele együttműködőket. Márpedig komoly eredmények eléréséhez az áldozatos és kitartó munkavégzésre mindenképpen szükség van a meglátása szerint.

Ahogy ő fogalmaz, „az egyik szemmel a végcélt kell nézni, a másikkal meg a köztes utat”. Hozzáteszi még azt is, hogy a kitűzött cél legyen mindenképp hihető és elfogadható. Egy teljesíthetetlen vágyálom ugyanis negatívan hat a motivációra.

Ivánka Katalin, designer és vállalkozó

Férjével együtt alapított 2002-ben designer céget, amellyel egészen újfajta szellemben értelmezték újra a beton felhasználását. Stúdiójuk azóta nemzetközileg is nagyon komoly eredményeket tudhat magáénak. Példának okáért San Franciscóban Uber-székház, Brooklynban pedig egy egykori hajógyár helyén épült lakóház fűződik a nevükhöz.

Későbbi munkásságára nagy hatással volt az, amikor két évvel korábban Kanadában kertépítéssel foglalkoztak. Elmondása alapján egészen új szintű munkatempót, szervezést, valamint egyfajta puritán hozzáállást is elsajátítottak ez alatt a periódus alatt.

Véleménye szerint időnként nagyon is fontos nyitottan állni a dolgokhoz, kimozdulni és úton lenni. Bizonyos időközönként kilépve az irodából, és nyitottan szemlélve a világot teremthető meg ugyanis a kellő egyensúly.
Sikereinek jelentős részét továbbá annak is tulajdonítja, hogy a kishitűség sosem volt rá jellemző. Igenis el tudta azt hinni, hogy nagy dolgokra képes, és ez a hit vitte őt előre a legnehezebb feladatoknál is.

Árvai Péter, a Prezi társalapítója

Napjaink legnagyobb magyar üzleti sikerének egyik kulcsszereplője Árvai Péter, a Prezi társalapítója. Az ő szavaira tehát mindenképp érdemes odafigyelni, legyen szó vezetésről, vagy önmegvalósításról.

Leginkább a kellő elszántság és hit fontosságát hangsúlyozza ki egyébként a vezetőknek szóló tanácsaiban. Szerinte ugyanis a legfontosabb dolog kitartóan hinni az általunk elérni kívánt célban akkor is, amikor a környezetünk egyáltalán nem támogat minket.

Amennyiben hajlandók vagyunk kellő mennyiségű időt és energiát áldozni rá, akkor gyakorlatilag bármit el tudunk érni.
 

 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM