Default blog banner

Görög Ibolya többször megfordult a videkünkön

A csíkszeredai Edutech Consulting Kft. - melynek főbb tevékenységi területe a képzések és rendezvények szervezése - új képzéssorozatának részeként valósult meg az Európaiság - Hitelesség - Protokoll nevet viselő előadássorozat tegnap a megyeszékhelyi Hargita Vendégváróban, ahol a vendéglátói egységek tulajdonosainak és alkalmazottainak tartott előadást a szakértő, aki évekig a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnöke volt.

Görög Ibolya szerint nem elegendő az, ha egy főnök tudja a helyes viselkedést, ugyanis a beosztottaktól, a munkatársaktól ma már meg kell követelni bizonyos viselkedési normákat, hisz ezzel válik az intézmény hitelessé, európaivá.

A vendég azonnal észreveszi a legapróbb hiányosságot, például a rágózó pincért, a túl rövid szoknyát a pincérlányon, egy poros művirágot, a legkisebb foltot az egyenruhán, mellényen, és biztos, hogy ezek az emlékek maradnak meg benne a legélénkebben, még akkor is, ha az étel finom volt, a szállás kényelmes.

Az öltözködési szokásokra is kitért a szakértő. Állítása szerint a konzervatív ruházat már fél siker, hisz nem vonja el egyébről a figyelmet. Ha a nő nadrágot visel, figyelnie kell arra, hogy az szabott szövetnadrág legyen, külön sarkú cipőt vegyünk hozzá, ha pedig szoknyát viselünk, ne feledkezzünk meg a harisnyáról. Divatos és gyakran látni manapság nyakkendőtűt használó férfiakat, de tudni kell, hogy a mellbimbókkal párhuzamosan kell felhelyezni azt a nyakkendőre.

Az előadó kitért arra is, hogy mennyire fontos a vendégek fogadása, az első benyomás. Ha belépéskor mosolyogva fogadják a vendéget, ha kedvesen szólítják meg - használva az uram, asszonyom, kisasszony megszólításokat -, máris nyert ügye van az étteremnek, szállodának. A pozitív arckifejezés alapvető kötelesség, hangsúlyozta a határon túlról érkezett vendég, felhívva a figyelmet arra, hogy a hátul összefogott kéz az alapállás a vendéglátásban, valamint arra, hogy ebben a szakmában naponta kötelező borotválkozni.

Ma intézményvezetőknek, menedzsereknek, menedzserasszisztenseknek és üzletembereknek tart előadást a protokollszakértő.

Benedek Enikő

Hargita Népe napilap, 2009. február 16. hétfő, XX. évfolyam 31. szám

 A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában. A weboldal további használatával beleegyezik a sütik használatába! ELFOGADOM